« wróć do listy przepisów

Panna cotta z nutą wiśni

40 minut
Średnio trudne

Ten klasyczny, kremowy deser rozpływa się w ustach, podczas gdy Ty rozpłyniesz się z zachwytu! Choć wygląda zjawiskowo, przepis jest naprawdę prosty. Dzięki sezonowym owocom, listkom mięty i gęstemu syropowi Paola ozdobisz panna cottę niczym włoski cukiernik z prawdziwego zdarzenia. Czas na chwilę zapomnienia w dobrym smaku!

Składniki

  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 50 ml syropu wiśniowego Paola
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • mięta i owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

Żelatynę zalej wodą, odstaw na kilka minut do napęcznienia i podgrzej. Doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ale nie do wrzenia (żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące). Ostudź.

Do garnuszka wlej śmietanę i mleko, dodaj syrop. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika. Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdejmij z palnika. Do mlecznej mieszanki dodaj żelatynę. Wymieszaj do dokładnego połączenia.

Przygotuj 4 foremki, przelej do nich tężejącą panna cottę. Schłódź przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.

By wyjąć panna cottę z pojemniczków, zanurz je na kilka sekund w gorącej wodzie. Podawaj polaną syropem wiśniowym Paola, udekoruj owocami i listkami mięty.