« wróć do listy przepisów

Muffiny waniliowe z jagodami i kruszonką Na 12 muffinek

45 minut
Średnio trudne

Wielu osobom już na sam dźwięk słowa „muffiny” cieknie ślinka. Nie dziwi nas to. Dobrze przygotowane muffiny podbijają serca i podniebienia smakoszów słodkości na całym świecie. Co powiecie na muffiny waniliowe z jagodami i kruszonką? Warto poświęcić czas i energię na ich stworzenie. Składników jest tutaj sporo (pamiętajcie o syropie Paola!), ale nawet początkujący adept sztuki kuchennej poradzi sobie z tym przepisem. Nagroda? Uśmiech i zadowolenie każdego, kto spróbuje Twoich muffinów!

Składniki

  • 100 g maślanki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja
  • 1 żółtko
  • 100 ml oleju
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki pasty waniliowej lub 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydłubane z 1 laski wanilii
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jagód
  • kruszonka: 150 g mąki pszennej, 150 g cukru, 200 g miękkiego masła, 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki syropu Paola o smaku malina z limonką i miętą

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mąkę, sodę i cukier, w drugiej wymieszaj maślanke, jogurt, olej, jaja, syrop Paola, żółtko i wanilię. Przelej suche składniki do mokrych, wymieszaj, ale nie na gładko – dzięki grudkom w masie muffinki urosną puszyste. Na końcu dorzuć jagód, wymieszaj delikatnie. Przygotuj blaszkę na muffinki: wyłóż je papilotkami lub innym ipapierowymi foremkami, nałóż do każdej z nich masy do pełna.

Przygotuj kruszonkę: zagnieć wszystkie składniki, kruszonka powinna się sypać grubymi grudkami.

Posyp kruszonką po wierzchu każdej babeczki. Wstaw blaszkę do piekarnika na ok. 25-30 minut, aż muffinki ładnie przyrumienią się na wierzchu.

Smacznego!