« wróć do listy przepisów
Wielu osobom już na sam dźwięk słowa „muffiny” cieknie ślinka. Nie dziwi nas to. Dobrze przygotowane muffiny podbijają serca i podniebienia smakoszów słodkości na całym świecie. Co powiecie na muffiny waniliowe z jagodami i kruszonką? Warto poświęcić czas i energię na ich stworzenie. Składników jest tutaj sporo (pamiętajcie o syropie Paola!), ale nawet początkujący adept sztuki kuchennej poradzi sobie z tym przepisem. Nagroda? Uśmiech i zadowolenie każdego, kto spróbuje Twoich muffinów!
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mąkę, sodę i cukier, w drugiej wymieszaj maślanke, jogurt, olej, jaja, syrop Paola, żółtko i wanilię. Przelej suche składniki do mokrych, wymieszaj, ale nie na gładko – dzięki grudkom w masie muffinki urosną puszyste. Na końcu dorzuć jagód, wymieszaj delikatnie. Przygotuj blaszkę na muffinki: wyłóż je papilotkami lub innym ipapierowymi foremkami, nałóż do każdej z nich masy do pełna.
Przygotuj kruszonkę: zagnieć wszystkie składniki, kruszonka powinna się sypać grubymi grudkami.
Posyp kruszonką po wierzchu każdej babeczki. Wstaw blaszkę do piekarnika na ok. 25-30 minut, aż muffinki ładnie przyrumienią się na wierzchu.
Smacznego!