« wróć do listy przepisów

Kruche ciasto z malinami, żurawiną i kokosowym crumble [kokosową kruszonką] Na 1 średnią blaszkę

45 minut
Średnio trudne

Kruche ciasto to dla wielu kwintesencja słodkości w najlepszym wydaniu. Odmian tego przepisu jest wiele, ale pozycją obowiązkową są w „kruchym” owoce. Co powiecie na połączenie malin, żurawiny i kokosowej kruszonki? Zapowiada się znakomicie, prawda? Wyobraźcie sobie zapach rozchodzący się po domu, gdy ciasto będzie już w trakcie pieczenia… Do dzieła!

Składniki

  • 750 g malin
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 50 g posiekanych orzechów, np. pistacji lub migdałów
  • 1 jajko
  • kruszonka: 150 g mąki pszennej, 150 g cukru, 200 g miękkiego masła, 50 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki syropu Paola o smaku malina z żurawiną

Sposób przygotowania

Do dużej miski wrzuć maliny i żurawinę. Dosyp mąkę ziemniaczaną i wstrząsaj delikatnie miską, aby mąką oblepiła wszystkie owoce. Dorzuć orzechy, cynamon i wlej syrop Paola. Wymieszaj delikatnie szeroką szpatułką. Odstaw.

 

Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodaj masło pokrojone na małe kawałeczki. Wbij jajko i wymieszaj. Powinna powstać jedna zwarta kula. Blachę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem. Ponakłuwaj widelcem. Posyp po spodzie bułką tartą – powinna zakryć ciasto. Dzięki niej sok z pieczących się owoców nie rozmiękczy ciasta. Wyłóż owoce, rozprowadź równo.

Przygotuj kruszonkę: zagnieć wszystkie składniki, kruszonka powinna się sypać grubymi grudkami.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180 stopni C na ok. 40-45 minut, aż ciasto ładnie przyrumieni się na wierzchu.

Smacznego!