« wróć do listy przepisów
Kruche ciasto to dla wielu kwintesencja słodkości w najlepszym wydaniu. Odmian tego przepisu jest wiele, ale pozycją obowiązkową są w „kruchym” owoce. Co powiecie na połączenie malin, żurawiny i kokosowej kruszonki? Zapowiada się znakomicie, prawda? Wyobraźcie sobie zapach rozchodzący się po domu, gdy ciasto będzie już w trakcie pieczenia… Do dzieła!
Do dużej miski wrzuć maliny i żurawinę. Dosyp mąkę ziemniaczaną i wstrząsaj delikatnie miską, aby mąką oblepiła wszystkie owoce. Dorzuć orzechy, cynamon i wlej syrop Paola. Wymieszaj delikatnie szeroką szpatułką. Odstaw.
Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodaj masło pokrojone na małe kawałeczki. Wbij jajko i wymieszaj. Powinna powstać jedna zwarta kula. Blachę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem. Ponakłuwaj widelcem. Posyp po spodzie bułką tartą – powinna zakryć ciasto. Dzięki niej sok z pieczących się owoców nie rozmiękczy ciasta. Wyłóż owoce, rozprowadź równo.
Przygotuj kruszonkę: zagnieć wszystkie składniki, kruszonka powinna się sypać grubymi grudkami.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180 stopni C na ok. 40-45 minut, aż ciasto ładnie przyrumieni się na wierzchu.
Smacznego!