« wróć do listy przepisów

Kolorowe lukry na 5 kolorowych lukrów

20 minut
Średnio trudne

Kolorowy lukier to prosta i skuteczna metoda na osłodzenie sobie życia! Przyda się do ozdoby ciast i ciasteczek, a jego wykonanie jest banalnie proste. Jego kolor i smak zależeć będzie m.in. od tego, jakich syropów Paola użyjesz. Kilka prostych kroków i… lukruj do woli!

Składniki

  • 2 kg cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • dowolny syrop Paola

Sposób przygotowania

Rozdziel cukier puder na 5 miseczek. Do każdej wlej po 2 łyżki soku z cytryny i po 2 łyżki dowolnego syropu Paola (w zależności od koloru, który chcesz uzyskać). Wymieszaj każdy lukier łyżeczką. W konsystencji powinien przypominać gęsty lejący się klej. Lukrem możesz udekorować na przykład drobne ciasteczka. Przygotuj pędzle (mogą być szkolne lub cukiernicze, byle cienkie) lub rękaw cukierniczy. Ozdób ciasteczka jak lubisz, pamiętając, że aby nałożyć kolejny kolor lukru, musisz poczekać, aż poprzedni przeschnie. Dobrej zabawy!