« wróć do listy przepisów

Herbata pierniczkowa na 2 porcje

20 minut
Bardzo łatwe

Och, jakże to brzmi! Herbata pierniczkowa już w samej nazwie jest przepisem, który przywołuje wyłącznie pozytywne skojarzenia. Ponoć na świecie istnieją ludzie, którzy pierników nie lubią. Ponoć, bo nigdy takich nie spotkaliśmy… Jak przyrządzić wybitnie aromatyczną i zapadającą w pamięć herbatę pierniczkową? To prostsze, niż może się wydawać. Wystarczy podążać za naszym przepisem i koniecznie mieć przy sobie syrop Paola. Kilka jego kropel będzie wisienką na tym zjawiskowym, kulinarnym dziele.

Składniki

  • 2 płaskie łyżki czarnej lub czerwonej herbaty
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 anyżowe gwiazdki
  • 2 laski cynamonu
  • skórka pomarańczowa w większych kawałkach
  • 10 goździków
  • 6 ziarenek kardamonu, wyłuskanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziarenek kminku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czerwonego pieprzu
  • 2 większe plasterki świeżego imbiru, ze skórką
  • 1 łyżka Syrop Paola o smaku czarna porzeczka

Sposób przygotowania

Zaparz herbatę w dużym imbryczku. Pozbądź się fusów, przecedź herbatę do kubków lub szklanek.  Wlej do każdej na dno miód i syrop Paola. Możesz zamieszać lub zostawić do zamieszania po podaniu. Wrzuć wszystkie przyprawy, nie rozgniataj. Udekoruj laskami cynamonu i skórką pomarańczową.

 

Smacznego!