« wróć do listy przepisów

Pomarańczowe naleśniki z owocami, na 12 sztuk

40 minut
Średnio trudne

Na śniadanie, na deser, na podwieczorek, na małe smutki i jesienną chandrę - naleśniki z kroplą słonecznego syropu pomarańczowego Paola sprawią, że to będzie naprawdę fajny dzień. Podajemy przepis na 12 stuk, ale równie dobrze możesz podwoić ilość składników bo te pyszne, lekkie, cieniutkie naleśniki znikają magicznie z talerza zanim zdążysz nałożyć do nich nadzienie. Idealny sposób na uszczęśliwienie małych i trochę większych łasuchów.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki syropu malinowego Paola, szklanka malin, ¼ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj w dużej misce z solą. Wbij jaja, dolej mleko, wodę i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Nie mogą zostać grudki. Rozgrzej jedną łyżkę oleju na patelni, wylej chochelką porcję ciasta i rozprowadź równomiernie po patelni. Smaż z obu stron na złoto, zajmuje to ok. 1-2 minut. Przygotuj sos malinowy do polania – zmiksuj 2 łyżki syropu malinowego Paola, szklankę malin i ¼ łyżeczki cynamonu. Po usmażeniu poskładaj każdy naleśnik w trójkąt. Posyp cukrem pudrem. Dodaj sos malinowy. Udekoruj owocami