« wróć do listy przepisów
Ten klasyczny, kremowy deser rozpływa się w ustach, podczas gdy Ty rozpłyniesz się z zachwytu! Choć wygląda zjawiskowo, przepis jest naprawdę prosty. Dzięki sezonowym owocom, listkom mięty i gęstemu syropowi Paola ozdobisz panna cottę niczym włoski cukiernik z prawdziwego zdarzenia. Czas na chwilę zapomnienia w dobrym smaku!
Żelatynę zalej wodą, odstaw na kilka minut do napęcznienia i podgrzej. Doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ale nie do wrzenia (żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące). Ostudź.
Do garnuszka wlej śmietanę i mleko, dodaj syrop. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika. Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdejmij z palnika. Do mlecznej mieszanki dodaj żelatynę. Wymieszaj do dokładnego połączenia.
Przygotuj 4 foremki, przelej do nich tężejącą panna cottę. Schłódź przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
By wyjąć panna cottę z pojemniczków, zanurz je na kilka sekund w gorącej wodzie. Podawaj polaną syropem wiśniowym Paola, udekoruj owocami i listkami mięty.