« wróć do listy przepisów

Pancakes na ok. 10 dużych sztuk

40 minut
Średnio trudne

Pankejki, placuszki, grubsze naleśniki... Nazywać je można różnie, ale pewne jest jedno: są prze-pyszne! Nasz przepis na pancakes to prosta droga do raju dla kubeczków smakowych. Odrobina atencji, szczypta czułości i płynna wisienka na torcie - nasz syrop Paola. To będzie jeden z Twoich ulubionych przepisów, gwarantujemy!

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 2 łyżki gazowanej wody mineralnej
  • 50 g stopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • Sos do polania: 2 łyżki syropu pomarańczowego Paola, sok z 1 pomarańczy, szczypta kardamonu

Sposób przygotowania

W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier), w drugiej mokre (jaja, mleko śmietanę, wodę, masło). Wlej mokre składniki do suchych, połącz. Odstaw ciasto na ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, uwaga! nie dodawaj oleju ani masła. Pancakes smażą się na suchej patelni. Gdy będzie rozgrzana, nabieraj łyżką porcje ciasta (po 2 łyżki na jeden placuszek) i wylewaj na patelnię, tworząc okrągłe pancakes. Smaż z obu stron, aż ładnie się zezłocą. W międzyczasie przygotuj sos – zmiksuj 2 łyżki syropu Paola, sok z 1 pomarańczy oraz szczyptę kardamonu. Pancakes ściągaj z patelni i układaj w kopiec jeden na drugim, polej sosem pomarańczowym, dodaj kawałeczki masła na ciepłe placuszki i posyp owocami.