« wróć do listy przepisów

Czekoladowa polewa do lodów

40 minut
Średnio trudne

Czekolada to najlepsza odpowiedź na wszystkie pytania? Czas się o tym przekonać! Odkryj jej niezwykłe właściwości w domowej polewie do lodów, którą wzbogaciliśmy gęstym, pełnym smaku syropem Paola. Dzięki szczypcie kardamonu, anyżowi i odrobinie cynamonu nawet zwyczajne lody śmietankowe staną się ucztą dla podniebienia.

Składniki

  • 70 g czekolady mlecznej
  • 30 ml syropu pomarańczowego Paola
  • 30 ml śmietany 30%
  • szczypta kardamonu
  • anyż i cynamon
  • plasterki świeżej pomarańczy do dekoracji
  • Smak lodów – śmietankowe

Sposób przygotowania

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj syrop, śmietankę i przyprawy, wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Poczekaj aż przestygnie, polej lody i udekoruj plastrami świeżej pomarańczy.