« wróć do listy przepisów

Brownies na 1 średnią blaszkę

40 minut
Średnio trudne

Któż nie lubi brownies? Światowa kariera tych ciastek jest oszałamiająca. Cóż, nic nie dzieje się przypadkiem… Brownies są po prostu pyszne! Przepisów na ich stworzenie jest mnóstwo, ale my rekomendujemy jeden z niezawodnych - „wyposażony” w owoce i syrop Paola. Dzięki naszym brownies poprawisz humor sobie, wszystkim domownikom i przybyłym gościom. Na ciepło, na zimno, pokrojone albo w całości - na pewno zrobią furorę.

Składniki

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki masła
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka owoców: wiśni, malin lub truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ryżowej lub kokosowej
  • 1 łyżka syropu Paola o smaku malina

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Wystudź. W osobnej misce ubij jaja z cukrem na puszysty krem. Wlej czekoladę i syrop. Dodaj mąkę, wymieszaj. W mniejszej misce wymieszaj owoce z mąką ziemniaczaną, ryżową lub kokosową – niech oblepi owoce. Wrzuć je do miski z masą na brownie. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Blaszkę do brownies wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, wyrównaj. Piecz 30-40 minut. Można podawać ciepłe.

Smacznego!